mandag 24. mars 2008

Stakkars gnuen

Jeg syns synd i gnuen. Den får aldri noe særlig oppmerksomhet, fordi de er litt grå og triste og fordi det er mange av dem. Innflytterne i Afrika kalte dem bare "wildebeests" og det i seg selv er jo latterlig, de er rett og slett så kjedelige og mange at de ikke gadd å gi dem et skikkelig navn engang. Nordmennene ga nå dem i det minste en lite kledelig lyd, det er ikke all verdens, men i hvertfall bedre enn ynkelige "wildebeest".

Ikke får de noen spennende programmer heller. Om de i det hele tatt får et program som handler om dem der de ikke bare er mat for andre dyr, og det er skjelden, stort sett er det bare "og så ble løven sulten og spiste en gnu", handler likevel programmet bare om hele flokken og hvordan den løper rundt i områder den garantert blir spist. Man kan si mye om gnuen, men særlig smart er den ikke. Hoppe rett ut i elven der krokodillene vil spise dem bare for å komme over på den andre siden der løvene venter, virker stort sett aldri som en god ide.

Den virker som den alltid er på feil sted til feil tid, for den har alltid en eller annen tørke, flom, løve eller hyene å løpe fra. Jeg vet at livet i naturen er hardt, men jeg kan ikke komme på noen som sliter såpass konstant som det gnuen gjør. Gnuen kan sammenliknes med medhjelperne til de onde skurkene i James Bond filmer, statistene i en katastrofefilm eller soldatene i en slagscene i Ringenes Herre; du får aldri vite hva de heter eller et forhold til dem, for du vet at med 99% sjanse skal de dø før filmen er slutt uansett.

Jeg synes at vi burde få inn noen flere kvalitetsprogrammer på TV med gnuen. Gjerne et koselig et, der en gnufamilie bare tasser rundt og gjør ting som ser morsomt ut og der ingen i familien blir spist, sånn som f.eks. marekattprogrammene til Animal Planet. Og kanskje et litt festligere navn. Hvis noen gidder. Den fortjener bedre stakkar, det er ikke gnuens feil at den er så grå og trist.

Ingen kommentarer: