torsdag 12. juni 2008

Tjene penger på nettet - ikke bare bare

Isabella Løwengrip, a.k.a. Blondinbella, en av sveriges mest kjente bloggere ble angrepet mens hun var out & about. Blondinbella vurderte å legge ned bloggen etter hendelsen, men under et døgn senere var den oppe og gikk igjen. Det er nok ikke bare bare å legge ned en blogg som genererer millioner i inntekter i året.

Mye av hennes suksess har nok, i tillegg til at hun har fått veldig mye medieomtale (som betyr flere klikk som igjen betyr mer penger på bok) har vært på grunn av at hun har utlevert store deler av livet sitt i sin blogg. Hun står frem med fullt navn, hun viser bilder både av seg selv og venner, legger ut ukeplaner over hva hun skal gjøre etc. Leseren får nærmest inntrykk av å være en del av livet hennes. At Gossip Girl er den mest populære tenåringsserien for tiden skader nok heller ikke.

Blondinbella har blitt spesielt kjent fordi hun har, i motsetning til så og si alle andre bloggere har klart å tjene penger på det hun gjør. Hva som er hennes eget initiativ og hva som har med bakmenn å gjøre skal jeg ikke spekulere i, det er heller ikke relevant. Poenget er at hun tjener svært mye penger på (tilsynelatende) ganske lite, og det fyrer ofte igang både misunnelse og annet. Der kommer den berømmelige flaskekastingen inn i bildet. Hun begynner å bli så kjent at hun ikke kan gå i fred på gaten. På en måte er det kanskje ikke så rart, når man har tjent formuen sin på å utlevere privatlivet sitt, er det nok ikke spesielt sannsynlig at man skal kunne være en anonym skikkelse for evig og alltid. Men nå har åpenbart oppmerksomheten gått fra å kunne komme inn på fancy nattklubber til tross for at man bare er 17, til å få stygge tilrop på gaten. Det er ikke nødvendigvis bare enkelt å håndtere for en 17 år gammel jente.

Vi utleverer mer og mer av oss selv på nettsamunn, blogger, forumer og liknende. For en jente der privatlivets fred betyr mindre penger i kassen, vil det kunne være vanskelig å sette strek for hva som er ok og ikke. Kanskje en grei påminnelse for oss andre at det å eksponere seg på internett ikke bare gir ønsket oppmerksomhet. Det finnes luringer med glassflasker også.

Ingen kommentarer: