mandag 13. oktober 2008

Kikkersesongen er snart i gang igjen

Nå er det ikke lenge til skattelistene publiseres. Skattebetalerforeningen har (blant mange andre) gått ut og sagt at dette er en uting, og jeg er enig med dem. Hvis tallene fra artikkelen er riktige, så er 68% av befolkningen motstandere av at disse listene skal ligge tilgjengelig hele året (tidligere var de bare tilgjengelige i tre uker). Nå oversendes fullstendige tall til pressen.

Argumentet om at dersom man ikke publiserer skattelistene går vi glipp av mange fruktbare diskusjoner. Dette er bullshit. Man kan fremdeles kunne ha anonymisert statistikk. Man finner mye frekt på statistikkbanken til SSB uten at det står navn og alder og adresse til dem det gjelder. Jeg har til gode å se _en_ fruktbar diskusjon ut fra skattelistene, det er det samme mølet om hvor mye kjendiser tjener og lister over de rikeste år etter år.

Hvis skatt virkelig er så viktig, hvorfor ikke kjøre noen artikler med noe som virkelig er interessant og potensielt kunne være utjevnende, nemlig en mer fornuftig boligskatt?

Redaktøren i VGnett uttaler
- På samme måte som det må være full åpenhet rundt hvordan staten bruker skattepengene, må det være åpenhet rundt hva hver enkelt av oss bidrar med. Hva vi bidrar med til fellesskapet er etter min mening ikke en privatsak, sier Hansen.

Med samme argumentasjon kunne man publisert lister om hvem som er statens store utgiftsposter, med navn og adresse. Jeg tror de fleste er enige med meg om at det ville vært helt sinnsykt. Og hvorfor skal hva folk bidrar med inn være ulikt det folk koster fellesskapet?

- De fleste oppfatter tallene som noe privat, men hva den enkelte bidrar med til fellesskapet bør være åpen informasjon. Skattelistene ligger ikke ut for å tilfredsstille folks kikkermentalitet. Det handler om at vi må ha et system som gjør det mulig å følge med på hva enkeltpersoner bidrar med.


Ola Nordmann sitter ikke og tenker "jammen skal jeg ikke søke litt på skattelistene slik at jeg kan ha en konstruktiv debatt om hvorvidt skattesystemet i Norge er rettferdig eller ikke". Mer nærliggende er "hva tjener naboen" eller "hva tjener *sett inn random kjendis*". Dette viser også statistikkene på hvem som blir søkt opp. Med all respekt for Aylar Lie, så tviler jeg sterkt på at hvor mye hun tjener er et utgangspunkt til en veldig fruktbar debatt. Likevel var hun en av de mest søkte. I tillegg fører publiseringen av skattetallene til en del av årets mest ubrukelige artikler, der resultatene av likningen til ymse kjendiser diskuteres i det vide og det brede.

Undersøkelser som er blitt gjort har også vist at skattelistene først og fremst brukes til "underholdning", altså å søke opp venner og kjente.

Nok nå. La oss for en gangs skyld høre på Datatilsynet. Georg Apenes har uttalt følgende til NRK:
Det som legges ut nå, det er utelukkende for å tilfredsstille Ola og Kari Nordmanns behov for å kikke. Jeg har ennå til gode å se at en avis bruke ligningen som en innfallsport til den type interessante og nødvendige diskusjoner.

1 kommentar:

ALEX GO sa...

I really think this web site https://game79zone.com 바카라사이트 needs much more consideration. I’ll probably come back again to read mo